Csodás képzőművészeti meglepetésben van része a Budapestieknek: El Kazovszkij kiállítás nyílt a fővárosban.

El Kazovszkij 1948-ban született Leningrádban, azonban élete nagy részét Magyarországon töltve magyar alkotóként tartja számon a művészvilág. Páratlan életutat futott be, költő, festő, díszlettervező és performer egyaránt volt – utóbbi sokszor a közreműködők nagy bánatára, hisz előszeretettel kezelte őket csupán kompozíciói alkotóelemeként.

A Magyar Nemzeti Galériában február 14-ig (igen, igen, Valentin-napig) megtekinthető kiállítás több termen át mutatja be El Kazovszkij belső világát, életútjának különböző állomásait.

Ihlető témái között a szerelem, a kíváncsiság, a fétisimádás egyaránt megtalálható. Kompozíciói amellett, hogy rendkívül tetszetősek, mély érzelmi útról tesznek tanúbizonyságot, amely elgondolkodtató, felkavaró és izgalmas útazáson a műveket nézve maga a néző is részt vehet.

A tárlat formabontó módon rögtön egy hatalmas kompozícióval kezd, mely sokkoló hatása után kellő felkészültséggel vághatunk neki a gyűjtemény megtekintésének. El Kazovszkijról érdemes tudni, hogy habár nőnek született, önmagát homoszexuális férfiként definiálta, ennek hatása pedig észrevehető műveiben is.

A kiállítás egyik szenzációja a Dzsan-panoptikum, mely az életmű kiemelkedő pontja, és amely miatt már önmagában is érdemes megtekinteni a kiállítást.