virag_judit_43012 hónap 12 kép címmel jelenleg is van egy közös projektünk a Virág Judit Galériával. Minden hónapban kölcsönadnak a nyomdának egy festményt, amit fogadóterünkben bárki megtekinthet. A közös munka egy sok éves – talán nem túlzás állítani – barátság újabb fejezete, ennek és a galériában jelenleg futó Vaszary kiállítás kapcsán beszélgettünk Virág Judittal.

Mióta dolgoztok együtt a Paukerrel?

A Paukerhez most már két évtizedes munkakapcsolat fűz minket, amiből az évek folyamán egy barátság lett. Fantasztikus profizmussal dolgozik Vértes Gábor – akinek a nyomda lenyűgőző gyűjteménye is köszönhető –, és ami számunkra nagyon fontos: mindig mindennel határidőre kész vannak, soha nincs késés. Eddig nem tudtunk olyat kérni, amit ne teljesítettek volna – a Pauker Nyomda egy nagyon profi cég, és kiemelkedő minőségben dolgoznak! A 121 legszebb Mednyánszky című könyv, amit a Paukerrel készített számunkra, elnyerte az év legszebb könyve címét! Csak a legjobbakat tudom mondani a Pauker Nyomdáról.

Milyen kiállítás látható jelenleg a Virág Judit Galériában?

Jelenleg Vaszary János magángyűjteményekben című kiállítása látható. 140 olyan kép van, amit külföldi és magyar gyűjtők kölcsönöztek. Vaszary összes korszakát bemutatjuk, a kezdetektől egészen a haláláig. Teljesen egyedülálló a magyar művészetben, hogy valakinek ennyi korszaka van, és mindegyik egyenértékű. Vaszary mindig meg tudott újulni, mert egy hallatlanul magas intellektus volt, örök kiváncsiságal és ragyogó ízléssel. Minden képén látszik a színek iránti szenvedély. A képeiből árad az energia, a dinamizmus, és főleg az életöröm és az életigenlés.

A gyűjtők számára az utolsó korszaka a legkeresettebb, ez 1925-től a haláláig, 1939-ig tartott. Ez alatt nagyvárosokat, nőket, virágokat, olasz tengerparti fürdőzőket és kávéházakat festett hihetetlen színesen, vidáman, nagyon gyakran már az absztrakció felé elmenve. Néhány vonallal tudta rögzíteni az ellesett pillanatokat a strandok, a fürdők életéből.

A kiállítás non-profit, tehát ingyen látogatható, és rendszeresen tartunk ingyenes tárlatvezetéseket is. Az a tapasztalatunk, hogy az emberek nagyon ki vannak éhezve arra, hogy szépet lássanak, kultúrálódjanak, így ezeknek a tárlatoknak nagyon nagy a látogatottságuk.

Hogy oszalanak meg a tárlatok és az aukciók a galéria életében?

Mi alapvetően aukciós ház vagyunk, évi három árverést tartunk, mindig októberben, májusban és decemberben, és a közbenső időket használjuk fel arra, hogy ilyen tárlatokat csináljunk, illetve kortárs festőknek szoktunk még bemutatkozási lehetsőséget adni.

Mi jelenti a legnagyobb örömet a munkádban?

Egy ilyen kiállítást megszervezni, megrendezni fantasztikusan nagy élmény! Kitalálni, hogy legyen, hogy következzenek a képek. A Vaszary kiállításon kronológikus sorrendben vannak a legkorábbi műveitől kezdve, az 1890-es évektől mutatjuk be a naturalizmusát, a realizmusát, a szecessziót, az impresszionizmust, az expresszionizmust és a végén ezt a franciás, könnyed festészetet. Itt most minden út látható, amit Vaszary végigjárt.

Nagy élmény kitalálni, hogy milyen legyen az installáció, milyan feliratok legyenek, milyan zene szóljon. Most a 20-as, 30-as évek Párizsából válogattunk, szól a chelston, a blues, a jazz – nagyon jó hangulat van –, visszaadja azt a nagyvárosi hangulatot, amiben Vaszary a végén festette a képeit.

Ki tudod emelni egy kedvenc alkotódat?

Van sok! Az a jó ebben a szakmában, hogy mindig változhat. Nagyon nagy kedvencem Mednyánszky és Vaszary. Ahogy végig tekintek a kiállításon, alig hiszem el, hogy egy ember ennyi stílusban tudott festeni.

A kiállítás április 25-ig látható a Virág Judit Galériában.
1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
www.viragjuditgaleria.hu
http://viragjuditgaleria.hu/VASZARY-web.pdf